Testament

Iedereen heeft een nalatenschap. Wilt u niet dat de wet regelt wat daarmee moet gebeuren? Dan is het verstandig om een testament te laten maken bij de notaris. Hierin legt u zaken vast, zoals wie uw erfgenaam is of wie juist niet, de keuze voor een executeur van uw testament of het nalaten van bepaalde persoonlijke spullen.

Wat regelt de wet?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft en u alles wilt nalaten aan uw partner en kinderen, dan is een testament in principe niet nodig. De wet regelt dat uw erfenis wordt verdeeld over uw kinderen en partner. Uw kinderen kunnen hun erfdeel echter pas opeisen als uw partner ook overlijdt. Wanneer heb ik een testament nodig? Wilt u dat uw kinderen meteen hun deel krijgen? Of wilt u dat uw partner alleen het huis krijgt en verder niets? Dan is een testament echt nodig. Ook in de volgende situaties kan het verstandig zijn een testament op te maken:

  • Als u of uw partner uit het buitenland komt;
  • Als één van u een eigen bedrijf heeft;
  • Als u kinderen uit een eerdere relatie hebt of als er binnen de familie problemen zijn.

Daarnaast kunt u een persoon aanwijzen (executeur) die de regelingen in het testament gaat uitvoeren.

Erfgenamen aanwijzen

In uw testament bepaalt u zelf wie erfgenaam is en wie niet. U mag iedereen aanwijzen, dus ook een goede vriend, een vereniging of een goed doel. Ook kunt u in uw testament wettelijke erfgenamen onterven. Dit kunnen zelfs uw partner en (klein)kinderen zijn. In een uitsluitingsclausule kunt u laten opnemen dat uw erfgenamen de erfenis niet hoeven te delen met hun (ex-)partners. U kunt in uw testament ook een vruchtgebruik instellen. U geeft dan bijvoorbeeld uw partner het recht om gebruik te maken van uw woning of een bankrekening.

Testament aanpassen

Heeft u eenmaal bij de notaris een testament laten maken dan blijft dat altijd geldig. Mocht u zich later bedenken, dan kunt u uw testament altijd aanpassen via de notaris. Mocht u nog niet beschikken over een testament, dan kan NotaTrust dit voor u verzorgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *